ŽIVOTOPIS

17. mája 2024 pomocou
ŽIVOTOPIS
Ing. Marianna Štrbíková, Marianna Štrbíková

V predchádzajúcich postoch som sa venovala pohovorom. Ale ako môže kandidát zaujať HR a dostať sa na pohovor? Čo je alebo nie je dôležité uviesť prípadne neuviesť v životopise a načo si dať pozor?

Kandidát by si mal uvedomiť, že na HR oddelenie denne chodí niekoľko životopisov a personalista má niekoľko minút na ich zhodnotenie. Preto je dôležité v životopise uviesť iba relevantné skúsenosti k danej pozícii. Spoločnosti pri výbere zamestnancov, často využívajú dotazník, ktorý im uľahčuje pred selekciu životopisov. Kandidát by ho mal vyplniť pravdivo.

Životopis má byť štruktúrovaný, prehľadný, jednoduchý. Informácie nemajú byť príliš stručné ani rozsiahle. Ak má kandidát skúsenosti s projektami, prípadne dostal nejaké ocenenie, je vhodné to tam uviesť. Vyžaduje si pozícia kreatívnu dušu? V tomto prípade môže životopis „vytŕčať“ zo štandardu. Kreatíve a zaujímavej grafike sa medze nakladú. Stále však platí, štruktúra a prehľadnosť, je niečo čo musí byť zachované.

HR sa pri čítaní CV zvyčajne zameria na 3 veci.

  1. Hľadá kľúčové slová, ktoré sa vzťahujú k danej pozícii. Prípadne, čo robí kandidáta ideálnym kandidátom na danú pozíciu;
  2. Zaujíma ich kandidátova posledná pracovná skúsenosť.
  3. Dĺžka pracovného pomeru. Kandidát, ktorý v poslednej dobe menil prácu každého polroka, pre HR môže byť varovným signálom.   

Aké osobné údaje uviesť v CV, či prezradiť svoje záujmy a čo môže zruinovať kandidátove šance na pohovor vám napíšem nabudúce.

Som Marianna Štrbíková

  • konzultantka čínskej metafyziky - techniky BAZI a  Mian Xiang
  • profesionálna koučka, členka SAKo
  • kariérna poradkyňa a mentorka, členka ALKP
  • HR konzultantka

Úspešne klientov pripravím na pracovný pohovor. Pomáham im spoznať samých seba a nájsť cestu k spokojnému životu. 

 

ZdieľaJ tento príspevok
Archivovať